NOWY PORTAL - wersja BETA
mamy już
513redaktorów
o co chodzi w portalu
Kliknij tutaj, aby szukać po branży
dodaj artykuł
ZLECENIA OGŁOSZENIA ZAMÓW REDAKTORA ZAMÓW TEKST KUP ARTYKUŁ
POLECAMY:   Nie dopuść do wypalenia! AIDS pokonany?
 
 
Jesteś tutaj:Strona główna>Lista artykułów>Prezentacja artykułu

4000 lat pieprzu

Dodano: 28.10.2014, autor: @IbizKa
kategoria: Kuchnia, Zdrowe żywienie,  ocena: 3,  rodzaj: Ogólnodostępny
O pieprzu po raz pierwszy świat usłyszał 4000 lat temu i świat dzięki temu małemu ziarenku zmienił się diametralnie.

Pierwsze wzmianki o pieprzu ujrzały świat w Indiach, gdzie był używany w 80% jako środek płatniczy. Była to tak cenna "rzecz", że gdy chociaż jedno ziarenko upadło na ziemię, natychmiast było uporczywie szukane. Po raz pierwszy pieprz pojawił się na Wybrzeżu Malborskim w południowo- zachodnich Indiach, gdzie rozprzestrzenił się na inne kraje.

Kraje zachodnie były prekursorami handlu pieprzem. Od średniowiecza pieprzowiec przebył długa drogę, aby stać się jedną z najpopularniejszych przypraw w Europie (głównie w Grecji, Rzymie i Włochach) stając się "czarnym złotem" mającym wpływ na odkrywanie nowych lądów.

Wygląd i biologia pieprzu:
- Pieprz to pnącze o zdrewniałych dolnych częściach,
- Osiąga do 15m. wysokości,
-Liście ma ostro zakończone o jajowatym kształcie,
- Kwiaty drobne, dwuprącikowe i jednosłupkowe z zagłębionym w jamie szypułki przykrytej przysadką z której wyrasta kwiat,
-Owoc mały, pestkowy, wielkości grochu, początkowo zielony, następnie czerwony, końcowy czarny,
-Pieprzowce lubią klimat tropikalny w wybrzeży morskich, wysokie temperatury i dużą wilgotność,
-Owocuje nawet do 40 lat.

Właściwości i zastosowanie:
-W smaku od delikatnego do ostrego w zależności od rodzaju (koloru) i ilości piperyny w owocu,
-Pieprz zawiera minerały: białko, fosfor, tłuszcze, potas, błonnik, cynk, miedź, żelazo, magnez, mangan, selen, fluor, fosfor,
-W 100g. zawiera 255 kalorie,
-Pieprz przechowuje się w szczelnych pojemnikach, z dala od światła słonecznego,
- Najpopularniejsze owoce pieprzu to: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony, pieprz cytrynowy,
-Pieprz stosuje się głównie w kuchni do marynat, sosów, pieczeni, zup, sałatek oraz innych potraw. Wykorzystuje się również coraz częściej w kosmetologii oraz farmacji jako olejki rozgrzewające, przeciwskurczowe i przeciwbólowe oraz jako składnik preparatów odchudzających.

Źródło: wiedza własna, opracowanie własne.

OCENA ARTYKUŁU

Pomóż nam budować ranking artykułów, oceń powyższy.
oceń artykuł
średnia ocen
3
Wykonawca: PERSABIO
Wszelkie prawa zastrzeżone

zamknij
zamknij

Czytaj artykuły z wybranej kategorii

kliknij w nazwę kategorii aby przejść do listy artykułów
zamknij

Znajdź specjalistę z wybranej branży

kliknij w nazwę branży aby przejść do listy specjalistów publikujących w niej artykuły